Цикория, разтворима с червена боровинка - 100 гр

Използва се като заместител на кафето. Не съдържа кофеин. Комбинацията от цикория и червена боровинка има редица полезни за здравето свойства.


Цикорията е многогодишно растение, което се среща навсякъде по света и особенно на територии с мек и умерен климат. Става популярна още в древността с терапевтичното си действие. Египтяните са я използвали за лечение на проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Консумирали цикория в големи количества, защото са знаели, че тя пречиства кръвта и премахва токсините от черния дроб.

Цикорията съдържа полизахаридa инулин, фруктоза, гликозидa интибин (придаващ характерния горчив вкус на напитката).

Списъкът с полезни вещества е дълъг: витамини (B1, B2, PP, C), холин, протеини, пектин, дъбилни вещества, органични киселини, каротини, минерали и микроелементи (Na, Ca, Mg, K, Fe, P).

Полезни свойства на цикорията:

 • Стимулира нервната система.
 • Подсилва умствените способности и повишава концентрацията.
 • Препоръчва се при състояние на постоянна умора (астения).
 • Повишава апетита и улеснява дейността на храносмилателната система.
 • Засилва сърдечната дейност като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения.
 • Инулинът влияе благотворно на гастроинтестиналната активност, съдейства на бифидобактериалната активност и възпрепятства размножаването на бактериите Салмонела и Ешерихия коли и играе важна роля в регулиране съдържанието на холестерол в кръвта.
 • Помага за по-добрата абсорбация на калций и други минерали.
 • Прилага се като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехур, лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците.

Цикорията има благоприятно влияние при:

акне, анемия, анорексия, артрит, чернодробни задръствания, депресии, главоболие, хепатит, жълтеница, жлъчна недостатъчност, ревматизъм.

Полезни свойства на Червената боровинка:

Червена боровинка - вкусна и свежа съкровищница на витамин С и диетични фибри, "чистач" на лошия холестерол и стабилизатор на кръвното налягане, може би следващата надежда в борбата с рака.

Мощен антиоксидант, богат на витамин А, и токотриенол- рядко срещана форма на витамин Е (40 - 60 пъти по-ефективен), който ефективно неутрализира действието на свободните радикали.

Забележителни са големите количества желязо, както и нискиятгликемичен индекс. Най-голямо приложение намира при лечението на инфекции на пикочните пътища, намалявайки свързването на бактериите към епитела, покриващ отделителната система.

Начин на употреба:

Използва се като заместител на кафето. Не съдържа кофеин.

Начин на приготвяне: 1-2 чаени лъжици се разтварят в 150 мл вода. Според вкуса се овкусява с захар, мляко, сметана.

Опаковка: 100 гр.
Произход: Русия


Цикория, разтворима с червена боровинка - 100 гр

 • Код на продукта: цик.чер.боровинка
 • Наличност: В наличност
 • 5.85лв


Етикети: цикория, безкофеин