Био пчелен мед – манов – 660 г
  • Био пчелен мед – манов – 660 г
Мановият мед е тъмен на цвят и се получава от широколистни дъбови гори. Тъй като не е нектарен мед се получава благодарение на много сложна комбинация от фактори. За да се получи манов мед са нужни дъбови гори, топло и влажно време, както и насекоми които перфорират дъбовите листа, от които изтича сладък сок. Именно този сок пчелите събират и превръщат в манов мед.
Прясно отделената мана е бистра и прозрачна течност, която след известно време потъмнява. При по-продължително съхранение цветът й става почти черен. Медът трудно кристализира, въпреки по-голямата му гъстота. Сладостта на мановия мед почти не се различава от сладостта на нектарния, като вкуса му понякога е леко тръпчив, а аромата специфичен.
По химичен състав маната значително се различава от цветния нектар. Поради тази причина, медът, произведен от нея, е изключително богат на калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Анализите доказват, че микроелементите в него са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Той съдържа монозахаридите - глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12, В6, фолиева киселина, биотин и др.
Богатият минерален състав на мановия мед обуславя алкализиращото му свойство. Той има противовъзпалително, антиоксидантно и диуретично действие. Изключително лесно се усвоява от организма, като доставя енергия и активни вещества. Те повлияват благоприятно процесите, протичащи в нервната система, храносмилането, дихателните пътища и сърдечно-съдовата система. Мановият мед е добро укрепващо организма и профилактично средство при грипни и вирусни заболявания.

"Занимаваме се с биологично пчеларство от 2004 г.Пчелина се намира на 10 км. от гр.Калофер в Средна Гора.
В билковия ни мед преобладава липата и мащерката.
Мащерката помага за успокояване на нервната система.
Около пчелина ни има много диворастящи билки, така че и меда ни е основно от тях."
Николай Караколев, производител на био мед от Калофер
Начин на употреба:
Препоръчителната употреба на манов мед са 15-20 г дневно, 1-2 часа преди хранене. Лечебната доза може да бъде и по-голяма.
Една особеност на мановия мед е, че той е по-хигроскопичен от нектарния. Поради това, лесно поглъща околната влага и неговото правилно съхранение изисква плътно затваряне на капачката след употреба.

Съставки:
Био манов мед (100%)

Произход:
България

330 гр.

Био пчелен мед – манов – 660 г

  • Код на продукта: ММед-660
  • Наличност: В наличност
  • 12.00лв


Етикети: мед, био