Лимец - зърно 500гр.

Производител:
Код на продукта 9885846dab2d Категории ,

бг арго

3.40 лв.

Лимецът е житно растение от сем. Poaceae, род Triticum, с видово име Triticum monococcum. Отнася се към дивите сортове пшеница и една от най-старите храни на човечеството, която доскоро представляваше интерес предимно за археолозите.
 
В миналото културата е използвана масово, но от началото на 20-ти век постепенно е изместена от обикновената хлебна пшеница, тъй като тя позволява по-високи добиви.
 
Лимецът е единствената зърнена култура, която не е селектирана от човека, поради тази причина лимецът е толкова ценен – хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове.
 
В България няма традиции в отглеждането му, но опитът на други страни показва, че лимецът вирее на всякакви почви, дори и на необработвани. Лимецът вирее при всякакви условия – той е студо- и сухоустойчив, почиства почвата под себе си и я подготвя за другите култури. Добивите му са чувствително по-ниски спрямо другите пшеници. Най-голямото му преимущество е, че е запазен видът му и това го прави устойчив – не боледува и не се налага при отглеждането му да се използват пестициди и хербициди.
 
Силата на лимеца в сравнение с другите пшеници се състои в ненамесата на човека чрез селекция. Той позволява отглеждането му да става по екологичен начин и да се произведе здравословен продукт.
 
Лимецът е от така познатите днес видове покритосеменна пшеница, която има четири слоя обвивки и те пазят зърната от външни влияния.
 
Растението лимец зрее по-дълго от обикновената пшеница. Най-ценното не е толкова съдържанието му, колкото енергията, която получава от слънцето.
 
В България да се отглежда и развива лимец, който се е запазил по нашите земи от хиляди години и не се използват семена от сортове лимец от други региони на Европа и света.
Състав:
Еднозърнест олющен лимец (Triticum monococcum).
Начин на употреба: За покълване на семена, за добавка след накисване в салата и ястия, за сваряване и приготвяне на зърнена каша, за смилане на брашно.
Произведено в България
Нето: 500гр.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!